SERVICII IT

COMPLETE

Intrebari frecvente


Intrebari legate de oferta de servicii
- Care este programul de lucru?
- Ce va diferentiaza fata de alte companii din domeniu?

Intrebari legate de calculator
- Ce este un virus?
- Ce este un virus de tip worm?
- Ce este Trojan?
- De unde stiu daca am un virus pe calculator?
- Ce este spyware?


I: Care este programul de lucru?
R: Orele normale de lucru sunt intre 8:00 si 17:00.

I: Ce va diferentiaza fata de alte companii din domeniu?
R: NATCOM va ofera servicii de calitate si linistea de care aveti nevoie pentru a va concentra pe dezvoltarea afacerii dvs.. Sunati astazi!

I: Ce este un virus?
R: Un virus de calculator este un program (o bucata de cod executabil) care, odata instalat intr-un calculator, are capacitatea unica de a se replica si are drept scop dereglarea functionarii normale a calculatorului "gazda". Daca unii virusi nu fac altceva decat sa te intrerupa din lucru prin afisarea unor mesaje sau imagini, altii insa pot produce pagube importante : distrugerea sau chiar stergerea fisierelor, umplerea spatiului disponibil din memoria principala sau de pe hard disk prin replicare continua, incetinirea vitezei de executie a diverselor aplicatii sau blocarea lor sau chiar formatarea hard disk-ului, soldata cu pierderea iremediabila a tuturor datelor.

La fel ca si virusii biologici, virusii de calculator se pot raspandi cu mare usurinta si sunt adesea greu de eradicat. Se ataseaza aproape tuturor tipurilor de fisiere si se raspandesc pe masura ce fisierele respective sunt transmise si altor utilizatori, pe alte calculatoare.

Acum cativa ani virusii se raspandeau mai ales prin utilizarea larga a floppy disk-urilor, insa dezvoltarea fara precedent a Internet-ului - care a permis practic tuturor calculatoarelor din lume sa se interconecteze si sa formeze o imensa retea mondiala - a facilitat totodata si dezvoltarea de noi mecanisme, mult mai subtile si mai eficiente, de raspandire pe scara larga a noilor tipuri de virusi.

Sa luam spre exemplu posta electronica (email) care a devenit esentiala in zilele noastre pentru o comunicare eficienta si pentru transferul rapid de informatii. Creatorii virusilor de calculator au speculat imediat acest lucru, astfel ca raspandirea prin email a virusilor se face mai simplu si mai rapid ca niciodata. Pentru companii efectul este pur si simplu devastator. In numai citeva minute se pot infecta toate calculatoarele din dotare, pagubele provocate in materie de productivitate precum si costurile aferente operatiunilor de curatare fiind insemnate (zeci de milioane de dolari anual, la nivel mondial).

Nici un utilizator de computer nu este imun la virusii de calculator. Fie ca este vorba de calculatorul de acasa sau de cel de la firma, toti suntem expusi la atacurile virusilor. Pana in prezent au fost identificati mai mult de 100.000 de virusi si in fiecare luna sunt creati si depistati mai mult de 500 de noi virusi. Cu totii trebuie sa luam masuri si sa incercam sa ne protejam impotriva atacurilor lor.

I: Ce este un virus de tip worm?
R: Un vierme este un program care are de asemenea abilitatea de a se replica rapid pe cat mai multe calculatoare conectate intre ele, speculand asa numitele "gauri" de securitate ale anumitor aplicatii sau ale sistemelor de operare. De exemplu viermele Slammer care a provocat mari necazuri in ianuarie 2003 a exploatat o problema de securitate in aplicatia SQL Server de la Microsoft.

Un alt exemplu celebru este viermele Code Red. A fost semnalat pe 19 iulie 2001 si s-a raspandit cu o viteza uluitoare: 250.000 de copii in numai 9 ore. Traficul pe Internet a fost incetinit simtitor si se prognoza chiar blocarea totala.
Fiecare din copiile acestui vierme realiza o scannare (cautare) a serverelor Windows NT sau Windows 2000 care aveau anumite brese de securitate si nu aveau instalat "patch"-ul corespunzator de la Microsoft. De fiecare data cand gasea un astfel de sistem nesecurizat, se copia pe sistemul respectiv si de acolo incepea o noua cautare a altor servere posibil de infectat, raspandindu-se astfel cu rapiditate.

I: Ce este Trojan?
R: Un troian este un program, o bucata de cod programata sa execute operatii neautorizate si cel mai adesea cu efecte distrugatoare pentru calculatorul infestat. Principala diferenta intre un virus si un troian este aceea ca un troian nu are capacitatea de a se replica. Programele prin care troienii ajung sa se instaleze pe calculatoarele noastre par bine intentionate si ne induc ideea ca ar fi utile pentru noi (exact ca in mitul grecesc al Calului Troian), insa cel mai adesea se dovedesc a ascunde intentii “necurate” ale creatorilor lor.

Odata instalat in calculator un troian ii va provoca cu siguranta destule probleme utilizatorului respectiv, soldate uneori chiar cu pierderi de date importante, insa nu se va replica. Daca s-ar replica ar trebui sa-l clasificam ca si virus si nu ca troian.

I: Cum aflu daca am un virus ?
R: In cazul in care calculatorul tau nu mai functioneaza asa cum ti-ai dori asta nu inseamna neaparat ca sistemul a fost infectat. Cauzele pot fi multiple, iar virusii reprezinta doar una dintre ele.

Singurul mod in care poti afla daca ai calculatorul infectat este verificarea lui in detaliu, folosind un program anti-virus actualizat.

I: WHAT IS SPYWARE?
R: In domeniul calculatoarelor termenul spyware se refera la o gama larga de aplicatii dezvoltate cu scopul precis de a prelua controlul partial sau total in anumite etape ale functionarii calculatorului, bineinteles fara acordul utilizatorului de drept. Aplicatiile spyware se "strecoara" cel mai adesea in computerele noastre atunci cand apelam la servicii de file-sharing (schimb de fisiere) pe diverse site-uri specializate, cand facem click cu mouse-ul pe tot felul de reclame dubioase in timpul navigarii pe Internet sau cand deschidem email-uri infectate.

In functie de gradul de agresivitate pentru care au fost proiectate, aplicatiile spyware pot manipula functionarea de ansamblu a calculatorului, pot inregistra modul personal in care folosim calculatorul, pot fura diverse parole, ba chiar si codurile de pe cardurile de credit. Si, cel mai adesea, sunt extrem de greu de indepartat din sistem.

Va multumim pentru interesul acordat.